Снимка: Bulgaria ON AIR

Верни ли са сигналите за втора бежанска вълна от Украйна и как ще се справят хотелиерите?

"Хотелиерите искат да изкарат някой друг лев, както беше през месеците април и май. Да напълнят хотелите през зимата, когато няма никой. Да дойдат бежанци и някой да плати повече. Агенцията по бежанците е дезертирала от функцията си. Те се скриха в миша дупка и оставиха на Министерството на туризма да извърши цялата хамалогия по украинците със специален статут", коментира доц. Румен Драганов в "Денят ON AIR".

Той добави, че една част от персонала на Министерството на туризма изцяло е била заета да се занимава с украинците, вместо това да го прави Агенция по бежанците. Според него в Украйна ще има раздвижване на хора заради развитието на военните действия, също така идва зима и украинците ще тръгнат нанякъде. Гостът обясни, че те не избират България, а избират Германия, Полша, които са доста по-устроени.

"Ние трябва да сме готови. В момента, в който влязат 50 хил. бежанци на ден, да можем кажем: "Имаме такава политика". В момента никой не мисли. Те са се завили с някакви юргани. Това е приказката на шопа - "ако някоя работа е толкова спешна, значи ще се свърши сама". Това е политиката на Агенцията на бежанците", изтъкна доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Министерството на туризма се е занимавало цяло лято с плащането на помощите, но въпреки несвойствената работа, министерството е успяло да се справи и всичко е изчистено през септември. По думите му България трябва да има държавна политика за бежанците от Украйна. Гостът съобщи, че има много добри очаквания за зимния сезон - около 560 хил. ще достигне числото на българите, които ще пътуват, а около 60 хил. ще бъдат в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase