Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Поставяме началото на 48-ото Народно събрание. 7 партии успяха да прекрачат 4-процентовата бариера. Още в нощта на изборите бяха дадени първите заявки за коалиции и първото отричане на конкретни партии.

"В едно трябва да коментираме поредното Народно събрание от извънредни избори и шансът му да оцелее и да състави мнозинство, което показва, че кризата вече е много дълбока и се развива спираловидно. Виждаме поредната невъзможност, нефункционалност на властта, а кризата може да се реши само от НС", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Според социолога Първан Симеонов формациите не са седнали да правят правителство. Той не е сигурен дали има диалог между тях и смята, че те са много изнервени и се готвят по-скоро за избори.
Oще по темата


"Председател на Народното събрание е една от най-важните фигури в държавата, особено в контекста на война, която бушува наблизо. Освен цялата друга драма се прибавя и криза в самите партии заради ниската избирателна активност, която прави всяка партия заложник на цялостното политическо ядро", посочи Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Симеонов смята, че в тази трудна ситуация никой не би искал правителство на малцинството, а мнението на Андреева е, че много се компрометира идеята за третия мандат, говорейки за правителства на малцинства и експертност. Тя добави, че "Продължаваме промяната" се очертава да бъдат политически противник на ГЕРБ и конкурент на БСП.

Андреева е категорична, че партиите трябва да направят бърза, смислена власт, която да има дългосрочна стратегия за излизане от кризата, защото имаме нужда от стабилност и власт, която да има ясен хоризонт.

"До края на годината, ако няма правителство, излъчено от парламента, няма как да функционира този парламент, по Конституция. Няма смисъл такова протакане, защото, ако има воля да се удължи бюджетът, то това трябва да се случи бързо с ясното съзнание, че носят обществена отговорност", заяви политологът.

Според Андреева корупцията не е проблем номер 1 в обществото, тя трябва да е задача на всяка една власт, но да се превръща в задача и емблема на политическите организации не добре. Мнението на Симеонов е, че в момента дебатът е за цените и за качеството на живот, а не за корупцията, както и че говоренето анти ГЕРБ е ретро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

баба мара

преди 1 година

избори 2023 г рашидов като депутат открива нс е подигравка за всичкипресъстващи защо не го дигнаха от стола тои нито може да говори нито разбираот процедури подигравка и с народа които гледа пор-но-графията

2

Анонимен

преди 1 година

Нови избори, които да разкарат грроб_дпс мафията от властта. Тези избори с машините са фалшиви.

1

Анонимен

преди 1 година

Вървим към нови избори!!

fallback