Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Държавата ни, родината ни България, се намира в толкова критична ситуация, че не може повече да си позволим популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС при откриването на 48-ото Народно събрание.

Тя припомни, че днес православната църква чества Деня на Свети Йоан Рилски – небесният покровител на България. „В своето завещание към учениците си той казва: Бъдете единни, имайте мир между себе си. Единството и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната - мир. Държавата ни се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от НС към политическите опоненти. Или популизъм, водещ до фалит и анархия“, заяви Атанасова.

Още по темата
По думите на Атанасова стартът на 48-ото Народно събрание се случва в редица кризи -  война, политическа криза, очертаваща се рецесия и галопираща инфлация.

„Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас - политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече - това ни казаха българските граждани, нашите работодатели“, подчерта Атанасова и посочи, че българските избиратели са казали, че не искат да виждат противоборство, а единство между отделните сили и  предупреди, че ще се плати висока цена, ако продължи политическото противопоставяне.

„В спокойни времена можем да обсъждаме различните си визии за развитие на България. Днес истината е една: след три служебни правителства и четвърто - коалиционно, страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са пред риск от обедняване“, посочи депутатът от ГЕРБ.

„Политическата цена на провала в последните 3 парламента вече е платена. Ако и този път някоя от политическите сили не може да преодолее себе си, ще вървим с пълни сили към разпад на политическата система“, предупреди тя. Атанасова увери, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще направи всички усилия, за стабилизиране на политическата система, социалната среса у нас и финансите.

„Днес трябва да мислим как да изправим страната на крака. Изводът от изборните резултати поставя пред всички ни сложна задача: заедно трябва да оправдаем доверието в институцията Народно събрание. Трябва да говорим помежду си и да стигаме до ситуация да разговаряме не само с тези, с които се разбираме, но и с нашите опоненти. За да се реши тази задача, са необходими лидерство и политическа смелост - да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ни избиратели. Да сложиш на заден план собствената си истина и да се примириш с избирателите.

Големият и очевиден факт днес е, че вече близо 2 г. българският парламент не е в състояние да излъчи правителство. Все повече стои въпросът има ли смисъл от парламент, щом партиите не могат да управляват. Този въпрос очертава пътя за разпад на политическата система, а оттам - и на демокрацията“, предупреди Атанасова.
По думите й последните избори са показали, че Българите предпочитат стабилността пред експериментите. „Отказът от опита за съставяне на отговорно правителство ще ни изправи пред още по-голяма безпътица. Наясно сме, че като първа политическа сила носим отговорност за начина на работа на НС, но и за бъдещите закони.

Нашите приоритети са установяване на финансова дисциплина на публичните финанси без повече дългове; ще препоръчваме към Бюджета за 2023 г. да се елиминират всички прояви на авантюризъм; правосъдна реформа и борба с корупцията; възстановяване на страната, и др.

Тръгваме отново заедно. От нас зависи дали пътят на 48-то НС ще е по-дълъг или ще е кратък. Ако е дълъг, ще е трънлив, ще се борим с много заплахи, но ще излезем по-силни и по-сплотени като общество. Ако пътят е кратък и след не много дълго време отново поканим българите на избори, ние от ГЕРБ-СДС ще направим всичко по силите си те да са убедени, че сме отговорна сила.

Бог да пази България!, завърши декларацията на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase