Снимка: НОВА

„Всяка власт идва, премахва началниците в министерството и назначава други. В един момент МВР става един кошер, никой не знае какво се случва там. Големите началници – областните директори, са без авторитет. Има места, където не ги познават. Трябва да се върне старата структура". Това каза пред Нова нюз бившият директор на Национална служба „Полиция” Васил Василев по повод евентуалния „полицейски чадър" над шофьора, причинил тежката катастрофа с жертва на Околовръстното шосе в София.

„За мен Димитър Любенов е един обикновен престъпник, който може би е дал подкуп и трябва да бъде съден. Никой не се напива и дрогира, без да иска.

Още по темата
Съгласен съм с главния прокурор, че са натрупани от десетилетия проблеми в МВР. Първо, трябва да се види там ли е бил районът на полицейската кола. Нали всички патрулки са оборудвани с джи пи ес системи и дежурният офицер трябва да знае винаги къде е колата. Контролът обаче е нулев”, категоричен е генералът.

Той определи 5 принципа, които трябва задължително  да се спазват в МВР – подбор, възпитание, обучение и дисциплина на кадрите и чак след това е контролът.

„Ако само едно то тези неща не се спазва, системата започва да се разрушава. Контролът може да идва от властта, началниците и от самите граждани. Преди години, когато ме назначаваха, те проучваха подробно. Нямаше нещо, което да не знаят за теб. На 6 месеца те наблюдаваха как живееш и какво правиш. Имаше дисциплина”, каза още Васил Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase