Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите". Това се чете в позиция на Съветът за електронни медии.

"Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото.

Още по темата
Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото“, категорични са от СЕМ.

Повод за реакцията на Съвета стана поведението на ръководството на партия "Възраждане", които поискаха журналисти да напуснат пресконференцията им.

В началото на пресконференцията лидерът на партията Костадин Костадинов призова представители на медии, по твърденията му финансирани отвън, да напуснат залата, иначе пресконференция няма да има. След като никой не излезе, от "Възраждане" напуснаха собствената си пресконференция.

От "Дневник" и "Капитал" също излязоха със своя позиция по повод скандала.

Те посочват, че журналистите от двете издания всеки ден вършат работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки включително работата и позициите на “Възраждане”. Обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит той да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери, се казва в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase