Общ преглед
Снощната буря в София засегна една от емблематичните сгради в столицата – тази на Народния театър "Иван Вазов". Тя е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория "национално значение".

Природното бедствие остави прокапали тавани, разрушена мазилка и наводнени помещения в театъра. По ирония на съдбата заради наводнени пространства отмениха представлението "Когато гръм удари, ехото заглъхва".

Още днес ще бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра, съобщиха от министерството на културата.

Ведомството е готово да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата.

"В случай на необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата", се казва още в позицията на министерството. 

Коментари Напиши коментар

18

анонимен

преди 2 месеца

Тоя мухъл по стените е от бурята нали и падналите первази също Правите хората на луди

17

Най добре

преди 2 месеца

Да я съборят тая развалина и да се направи една хубава модерна сграда там.

16

Издънкова

преди 2 месеца

Това ако беше софиянски или костов да са го продали отдавна или да са го бутнали като мавзолея и да има небостъргач там на наши хора поставени бизнесмени