Снимка: Bulgaria ON AIR

Правосъдното министерство пусна за обсъждане закона "Антикорупция". Какви са предложенията?

"Съхранени са определени принципни положения в новия проект за закон. Положително впечатление ми направи идеята за ротация на председателския пост. Това в много колективни органи е ключов момент за функционирането. Законопроектът има стойностни и качествени положителни страни, които заслужават адмирации. Но има и технически въпроси, които могат да бъдат доизяснени", коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в "Денят ON AIR".

Той добави, че обществото иска функциониращ орган, но трябва да има и политическа воля. Според него идеите, заложени в законопроекта, са добри. Гостът обърна внимание, че са много препятствията, които трябва да се преодолеят, за да се стигне до обсъждане в парламента.

"Въпросът за промените в Конституцията е изключително важен. Не бива с оглед на политическата обстановка да се заиграваме с идеята за промяна в Конституцията. Промяната в Конституцията следва да бъде желание на народа или на голяма част на народа", каза д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Посланието му към бъдещите народни представители е да осъзнаят функциите на Народното събрание и да разберат колко е важен българският парламент за държавата, за да не се стигне до конституционна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase