Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Oще по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

258

Пепи

преди 1 година

Искам и на мене да ми плащат минимално толкова.

257

НЕ сме добре

преди 1 година

НАд 1 000 000 нямаме никакви доходи..Индустрията е ликвидирана в големи региони от нагли престъпници менкащи на власт нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии..НЕЗаконното увеличение на пенсионната възраст позволи на съучастници на ограбващи България след 1989 да получават високи заплати до 67 годишна възраст. Оставени без работа милиони БЪлгари едвам оцеляват ..

256

Анонимен

преди 1 година

Разход на час заплати плюс осигуровки плащани от работодателя. Отработените часове в годината правят средно на месец по 17-18 дни по 8 часа. Хайде пак смятайте дали не е вярно

fallback