Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В потребителското поведение от началото на годината се забелязват промени в отговор на повишената инфлация. Те се характеризират с намаляване на стойността на покупките и с по-чести покупки, както и ориентиране към стоки, които са в промоция или с намалена цена. Това е нормално и разумно поведение за ситуацията, в която се намираме. Това каза Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Големите търговски вериги си остават атрактивен канал за покупка от страна на домакинствата заради ценовите промоции и акции. При собствените марки на хранителните вериги се регистрира стабилно търсене, породено от изключително добрата комбинация между цена и качество. При тези марки качеството се съблюдава изключително строго, защото обикновено е по рецептура на самите търговски вериги. При хранителните продукти българските доставчици са предпочитани, защото потребителят ги търси. Търговските вериги имат интерес да развиват и задълбочават отношенията с българските производители. Държавата обаче трябва да си свърши работата чрез по-интелигентно управление на подкрепата за дадени сектори, за да се обезпечи тяхната производствена ефективност и да могат те да са конкурентни на вноса.

"Има изключително добри български производители и доставчици, които работят перфектно с търговските вериги и практически успяха да се развият благодарение на отношенията с един толкова голям пазар, какъвто предоставят търговските вериги”.

Търговските вериги в сектора на строителството и мебелите в момента предлагат сериозни акции и може да се направят много изгодни покупки.

"Компаниите полагат страхотни усилия, така че ценовият шок да не се усеща толкова много от потребителите”.

По отношение на кризата с доставките събеседникът посочи, че се забелязва преориентиране на част от компаниите към алтернативни доставчици, които работят по-близо и по-лесно могат да адаптират производството си. Виждаме процес на приближаване на доставчиците до компаниите чисто географски.

Логистичните предизвикателства в момента са много големи. Случващото се по река Дунав със засушаването и спирането на превоза по нея, пренасочи трафика към двата единствени моста, които имаме между България и Румъния. Това доведе до огромни задръствания и опашки, както и до много сериозни усилия въпреки това асортиментът по щандовете да бъде постоянен. Тук много остро се вижда огромното изоставане на България по отношение на обезпечаване на транспортна и логистична осигуреност. Виждаме, че на българските граници трафикът се затормозява изключително много и затова трябва да се вземат спешни мерки от страна на държавата.

В диалога между Сдружението за модерна търговия и държавата може да се отбележи известен успех по отношение на нормативната рамка, каза Вълканов и даде за пример отпадането на ДДС върху дарените храни.

"В момента е много важно да се акцентира върху възобновяемите източници и възможностите да се набавят алтернативни енергийни източници. Важно е да се облекчи процедурата по присъединяване към енергопреносната мрежа. Това са два ключови елемента, които могат много да помогнат на бизнеса в днешната изключително трудна ситуация”.

За да пестят енергия и разходи, там, където е възможно в търговските вериги нощно време не се отоплява или охлажда. На места се преминава от газ към други източници на енергия, забелязва се и по-голям стремеж към инсталиране на фотоволтаици върху покривите на големите самостоятелни търговски обекти, разказа гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase