Снимка: БГНЕС

Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира руснака Алексей Алчин, който два дни след нахлуването на Русия на 24 февруари, запали паспорта си на протест пред консулството на Руската федерация (РФ) в града.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че младият мъж е активен участник в антикремълските протести и човек, който след нахлуването на Русия в Украйна сложи лента с украинското знаме на гърдите си и изгори публично своя руски паспорт.

Според искането на руската прокуратура той е обвинен за невнесен ДДС от 2015 г. на фирмата, която притежавал в родината си, в размер на 282 млн. рубли.

В същото време Алчин - по аргументите на защитата му - разполага със справки, издадени от руската данъчна служба, че няма данъчни задължения.

В сряда съдът изслушаха двама свидетели, сред които Генадий Гудков - бивш депутат от Руската дума, който живее във Варна. Той посочи, че в Русия отдавна не се спазват правата на човека и дори за споменаване на думата "война" за войната в Украйна, можеш да получиш от 3 до 5 години затвор.

Пред сградата на съда отново имаше протестиращи, сред които известният български режисьор Галин Стоев. Според него обвиненията са скалъпени. Той е убеден, че няма никаква гаранция, че Алчин получи справедлива присъда в родината си, съобщи БНР.

Варненският окръжен съд вече каза "Да" на искането за екстрадиция на Алчин по обвинения за укриване на данъци в особено големи размери, но сега Варненският апелативен съд отмени това решение.

Алчин, който живее във Варна в последните пет години, е със статут на постоянно пребиваващ и със собствен бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase