Снимка: БГНЕС

Десетки домакинства получават дърва от община Кюстендил при цена 10 лева за куб. м по система, при която се добиват самостоятелно от общинската гора. Същевременно цената на дървата за огрев по фирмите и пунктовете е 170 лева за куб. м, като прогнозите са през септември да достигне 200 лева кубика.

Все повече хора - при високите цени на дървата по пунктовете и чакането по списък, което продължава месец-два, се записват за дърва по системата "на корен" по цена 10 лв. за кубик, отбеляза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"10 лв. "на корен". Получават си всичките дървата своевременно, отиват си, добиват си ги. Вече имаме информация, че от държавните списъци хора почват да се прехвърлят отново. Допълнително ще допуснем хора да си коригират списъците. Всеки, който смята и има сили възможност сам, до 10 кубика боров материал може да си получи на символичната цена от 10 лв. с ДДС".

Ситуацията с осигуряването на дърва за огрев в Кюстендилско се подобрява, каза експерт по търговията с дървесина в региона. Стига държавата и Агенцията по горите да не излизат постоянно с нови разпореждания, което затруднява работата на фирмите при добива, транспортирането и реализацията им.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.