Снимка: БГНЕС
fallback

"Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон".

Oще по темата

Тази прогноза направи пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

"Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, отколкото сега - през август", подчерта той и обясни, че на газовите спот пазари настъпва успокоение на цената, защото следва тренда на понижение на цената на петролните продукти.

Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната енергия".

Според енергийният експерт европейското решение за 15% намаление на потребление на газ показва солидарност на страните от ЕС:

"Газохранилището в "Чирен" е запълнено 45% и до есента не виждам как ще стигнем до нивото на запълненост на европейските газохранилища - около 95%. Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза", коментира Иван Хиновски и подчерта, че в България недостиг на газ няма и няма да има, но големият проблем е на каква цена ще го получаваме.

По думите му "има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, но е важно как Министерството на енергетиката ще ги подбере прозрачно и доколко ще са сигурни и читави, да не направят същото като "Газпром" и в един момент да кажат, че спират доставките".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 година

Киро каза че ще поефтинява и ще се греем с литмуси,на кого да вярвам сега?

24

Shark

преди 1 година

Хич не ми дреме за вашето парно. Нямам парно, никога не съм имал и съм много доволен от това, че навремето не стигна до нас. И отдавна говоря, че ТЕЦ-овете са обирджии и хората вместо да се жалват да се отказват от парно, ама тогава ми слагаха минуси. И сега ще ми слагате. Ваша работа, ама нали аз няма да плащам огромни сметки. Цъкайте минусите със здраве

23

Селянин

преди 1 година

Да се чете 200%

fallback