"Голяма част от хотелиерите са получили плащането по програмата, която приключи на 31 май за хуманитарна помощ, нейната първа фаза. Вчера на заседанието си Министерският съвет прие решение, с което ще могат да бъдат разплатени и средствата за месец юни. Това е първият месец от сега действащата програма във фаза 2. Сега сме в период, в който започваме да разплащаме 7,4 млн. за настанените украински бежанци в периода от 1 юни до 30 юни", отговори зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на въпрос "какво ще се случи с настанените около 26 000 души след този период?".

Тя твърди, че няма да има ощетени хотелиери и че всеки един случай, в който те пишат, че са очаквали различни суми от тези, които са получили, се проверява конкретно. По думите ѝ объркването се получава, тъй като те водят своята сметка по това колко украински бежанци са настанили, но не всичко, което следва да бъде оказано в заявленията, е правилно отразено.

Още по темата
"След приетото решение на Министерския съвет от вчера тази програма, която трябваше да приключи на 31 август, се удължава с 1 месец, т.е. сега действащата програма ще приключи на 30 септември. Дотогава настанените украински бежанци, хотелиерите, които им оказват гостоприемство, и стопаните на държавните и общинските бази могат да бъдат спокойни и да обгрижват своите гости", коментира Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

От Министерството на туризма предвиждат кампания с възможността ваучерите за храна да станат ваучери за туристически услуги. Гостът обясни, че това е силна мярка за подкрепа на туристическия бизнес. Всеки един доставчик на туристическа услуга, който е търговец, регистриран на територията на България и регистриран по закона за ДДС, може да сключи договор с оператор и ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически услуги. Според нея това ще бъде начин за стимулирането на вътрешния туризъм.

На въпроса какъв летен сезон отчитаме тази година, Георгиева отговори, че се чуват най-различни мнения.

"Сезонът е сравнително добър, защото се стремим да постигнем нивата на предпандемичната 2019 г. За месец юни и месец юли сме посрещнали към 1 млн. и 700 хил. туристи. Малко повече от половината са български туристи. Сериозният отлив наистина е от украинските и руските туристи. От всички останали важни за нас пазари имаме ръст. Това, което ни кара да бъдем по-предпазливи в оптимистичните прогнози, е влиянието на новата Ковид вълна, продължаващите военни действия в Украйна, но имаме такива очаквания", каза още зам.-министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase