Снимка: БГНЕС
fallback

Три хиляди 530 украински граждани са наети към 22 юли по програмата "Солидарност", която осигурява тримесечна субсидирана заетост и интеграционни добавки за адаптиране към трудовия пазар.

Схемата започна на 6 юни,  финансира се с 46 милиона и 600 хиляди лева от европейските фондове и цели навременна подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда на разселени от Украйна, които пребивават у нас.

"Солидарност" може да осигури помощ на 9 хиляди бежанци и техните семейства, припомня БНР.

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че одобрените до момента работодатели, които получават средства за минимална заплата и осигуровките на наетите украинци са предимно от областите София, Варна и Бургас, Пловдив,  но не липсват и такива от Ловеч, Монтана, Враца, Хасково, Благоевград  и други .

Най много са дадените одобрения за наемане непосредствено след старта на схемата в средата на месец юни , само за първите 2  седмици наетите са  хиляда 177 .

В Бургас и Варна по "Солидарност" работещите са най- вече в сектор туризъм - готвачи, помощници в кухня, камериери , сервитьори,  но има и кондуктори невъоръжена охрана, продавачи на сергия, шивачи и други позиции в сферата на услугите.

В София област украинци се наемат и във високотехнологични сектори като програмисти или за тестване на софтуер има и преподаватели по хуманитарни и обществени дисциплини и в занимални.

От справките на Агенцията по заетостта е ясно, че не всички от наетите се възползват докрай от схемата "Солидарност" и не са поискали да получават интеграционната добавка за покриване на наеми и  режийни разходи, която е за период до 3 месеца в размер на 356 лева  на месец за едно лице.

По "Солидарност" бизнесът получава и средства в размер на половин минимална заплата за всеки ментор, който помага на наетите украинци да навлязат  в работния процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

Засега 3530 по програмата украинци....и колко на брой администрация са закачени към 46 МИЛИОНАААА..и колко от тази сума реално стига до 1 човек- след ситото на бюрокрацията(щот реално администрацията се ползва от тези пари- програмки..семинари..обучения.. и т.н благи мероприятия..)

14

Анонимен

преди 1 година

В Украйна има 31,1 милиона хектара обработваема земя в частна собственост, от които 17 милиона хектара са собственост на три големи американски мултинационални корпорации. Тези данни бяха споделени от Australian National Review .Авторите на материала отбелязват, че компаниите Cargill, Dupont и Monsanto са закупили повече селскостопански земи в Украйна, отколко изобщо има в цяла Италия. В крайна сметка излиза, че Белият дом просто само защитава интересите на американския бизнес.

13

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 11, разбира се, че разбрах. Това не ми пречи да им се подигравам :)

fallback