Лекарство за диабетици изчезна от рафтовете в аптеките и нуждаещите се прибягват към търсене на медикамента в чужбина. Oказва се, че причината е, че препаратът масово се използва като средство за отслабване, съобщава в свое разследване телевизия Bulgaria ON AIR.

Медикаментът за лечение на диабет тип 2 се използва срещу затлъстяване, въпреки че това не е включено в официалната характеристика на лекарството

"Изначално са малко, но тези лекарства са от нова фармакологична група, която е много модерна в момента. Има много добър ефект върху контрола на кръвната захар в монотерапия или в комбинирана терапия. Това е причината да се предписва все повече", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Лекарство с подобна характеристика, но предназначено конкретно за борба със затлъстяването, е налично на пазара. Въпреки това то не е толкова търсено, тъй като цената му е двойно по-висока.

Така хората с диабет, които се нуждаят от медикамента за понижаване на кръвната захар в организма, не могат да го намерят в аптечната мрежа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 месеца

По принцип, нормално е лекарства да се отпускат с рецепта. Обаче в нашите аптеки никой не иска такава.

10

До 9

преди 6 месеца

Означава и че хранителните разстройства са се увеличили, надяваме се да не засяга младото поколение, а лелки кифли

9

Анонимен

преди 6 месеца

Продават го без рецепта и паралелен износ за Запада. Колко ли фалшиви диабетици има, които го получават безплатно. 200 лева на месец. Източват Здравната каса.