Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение. Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни, това е и спасителният път за България. Това каза в словото си в Карлово по повод 185 години от рождението на Васил Левски президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България, там ли Апостолът е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили, каза държавният глава. Той припомни какво пише Левски в писмото си до Любен Каравелов - "българите да живеем свободно в земята си, там, където живее всеки българин - България, Тракия и Македония".

За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас, каза Радев. Спори се за годината на неговото раждане, търси се истината за предателството и не се знае къде почиват костите му, допълни държавният глава. Наричаме Левски светец на националната революция и, както често се случва при светците, съдбата забулва някои факти от житието, за да открои великия му смисъл, каза президентът. По думите му  за да разберем Левски не е достатъчно просто да четем биографичните справки. Левски трябва да бъде почувстван и преживян, трябва да усетим гнева срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и навсякъде приет, допълни Радев. Той отбеляза, че трябва "да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят своя път към свободата".

В началото на церемонията държавният глава прие почетния строй на представителните части на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На площад "Васил Левски", за да отдадат почит на Апостола, бяха представители на държавната и местната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди граждани и гости на Карлово. Честванията завършиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и тържествена митинг-заря. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase