Снимка: БГНЕС

Демографската криза не е само наше явление. България е част от Европа, а Европа застарява.

Младите хора не желаят да поемат тази отговорност, която изисква едно дете, предпочитат да правят кариера и да се радват на живота.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Христо Хинков, бивш министър на здравеопазването в правителството на акад. Николай Денков.

Проф. Хинков обясни, че причинете за една демографска криза са толкова комплексни, че надхвърлят рамките на една на една страна.

"България е част от Европа. Европа застарява. Демографската криза не е само наше явление", каза той и добави, че самото подобряване на икономическото състояние на населението води до известно намаляване на този стремителен темп надолу на демографската криза.

Ексминистърът на здравеопазването открои и някои много важни фактори, свързани с демографската криза в България – детската смъртност и емиграцията.

По думите му младите хора не желаят да поемат отговорността, която изисква едно дете. "Младите хора предпочитат да правят кариера и да се радват на живота, защото кариерата им дава пари, възможности за ходене по света, свобода. Едно дете е ангажимент", допълни той.

Проф. Хинков отбеляза, че през годините патриархалната рамка се е променила и повечето млади хора живеят отделно от родителите си. Според него една-единствена политика не би могла да реши демографската криза. "Културата на един народ определя и неговото демографско състояние", категоричен е той.

Бившият здравен министър припомни, че през 80-те години на ХХ век в Полша има бум на раждаемостта точно в най-голямата криза, когато по рафтовете на магазините няма абсолютно нищо.

"Тогава се появи такава смешка, че поляците няма какво да правят, освен да правят деца, тъй като всичко беше блокирано по времето на ген. Войчех Ярузелски", разказа той, давайки пример, че действително демографията е много комплексно явление и трудно може да бъде борена с една или две политически мерки.

Проф. Хинков подчерта, че като цяло икономическото състояние на хората трябва да се повишава, за да могат да усетят, че вече имат възможност да оставят нещо след себе си, освен своите постижения в професията.

Бившият министър на здравеопазването коментира и ситуацията с отпуска по майчинство.

"България е една от малкото страни, където отпуската по майчинство е много дълга – 3 години. Това в повечето западноевропейски страни въобще не е така", заяви той, като подчерта, че българското законодателство като цяло е подкрепящо и насърчаващо майчинството.

Проф. Хинков посочи, че всичко зависи от нагласата на младия човек за това какво ще остави след себе си, когато остарее – кой ще бъде около него, дали ще живее в самота, или ще живее сред деца и внуци.

Бившият здравен министър обърна внимание и колко са важни действията на една община по отношение на придвижването на детските колички по тротоарите.

"Ако се поправят всички тротоари в София, това ще бъде един малък стимул ти да имаш едно бебенце, което да можеш да го разхождаш, а не да се бориш със счупените плочки“, каза той и добави, че все още това не е така в София, както и в други градове в страната.

След COVID пандемията се забелязва едно голямо връщане на млади хора в селата, откриване и преоткриване на селския начин на живот при възможности да се работи в близкия град. „Това явление се наблюдава на много места и това говори, че има потенциал сред младите да раждат повече деца, защото все пак природата е по-силна от всичко и каквато и политика да има, и каквито и икономически условия да има, природата в крайна сметка си казва думата“, каза още проф. Хинков и заключи:

"Ако човек е разумен, ако мисли правилно младият човек, ще види, че именно раждането на едно, две, три деца е голямо благо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase