Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщава БГНЕС.

Комисията определи цената на природния газ за юли след като в много кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли ценово заявление на „Булгаргаз“. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника.

Още по темата
В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ за м. юли е осигурено от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ. Общественият доставчик е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ цена и тя е намалена от 186,47 лв на 186,17 лв//MWh.

Основната причина за повишението на цената за юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 1 юли, е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase