Снимка: БГНЕС

Подобно на десетките хиляди багажи, блокирани по европейските летища, отменените полети отново се натрупаха тази седмица. В Обединеното кралство British Airways /ВА/ обяви, че още 10 300 полета, планирани за летния сезон, ще бъдат отменени, пише Bloomberg.

Така общият брой на полетите на британския  авиопревозвач за периода от април до октомври достигна почти 30 000, което накара притеснените пътници трескаво да проверяват статуса на полетите си и да се чудят дали тяхното пътуване няма да е следващото в списъка.

Обединеното кралство е сред най-засегнатите от хаоса на летищата, като отменените полети в последната минута от страната са се увеличили почти три пъти през юни в сравнение със същия месец на 2019 г., дори и при по-малък брой полети, изпълнявани от авиокомпаниите, според данни на фирмата за авиационни анализи Cirium.

Други летища в Европа също бяха засегнати. В петък холандският превозвач KLM обяви, че ще отменя по 10-20 двупосочни полета дневно от основния си хъб "Схипхол", а Deutsche Lufthansa AG също изтегля голяма част от капацитета си през следващите седмици в трескав опит да оправи разписанието на полетите си.

С настъпването на натоварения летен период ви предлагаме някои статистически данни и стратегии, които ще ви помогнат да се ориентирате в лудницата.

Колко полета са засегнати?

С последното съобщение BA се отказва от около 13% от планирания си капацитет за това лято. Това е повече от 10% намаление, обявено през май, а превозвачът твърди, че този ход е бил необходим, за да се повиши устойчивостта, тъй като се справя със сериозния недостиг на персонал.

EasyJet Plc отменя около 10 000 от общо над 150 000 полета през юли, август и септември.

Ще бъде ли отменен полетът ми това лято?

От BA съобщиха, че последната серия анулирани полети засяга само полетите на къси разстояния, т.е. евентуално полетите до Амстердам, Дъблин или Барселона. По тези маршрути превозвачът извършва няколко полета на ден, което означава, че полетите с ниска заетост могат да бъдат съкратени и обединени с друго заминаване с по-голям самолет.

От авиокомпанията заявиха, че съобщението не засяга полетите на дълги разстояния, въпреки че някои потребители на Twitter се оплакаха, че са засегнати полетите до Ню Йорк.

Как ще разбера дали полетът ми е отменен?

BA заявява, че ще се свърже с клиентите, засегнати от отмяна на полет, чрез имейл или обаждане, при условие че клиентът е предоставил данни за контакт. Можете също така да проверите състоянието на полета си на уебсайта на авиокомпанията.

Ако полетът ви е отменен, BA заявява, че ще ви предложи алтернативен полет или ще ви позволи да получите пълно възстановяване на сумата. Авиокомпанията препоръчва на хората да се обадят на нейната линия за помощ, ако не могат да направят нова резервация онлайн. Но внимавайте: някои потребители на Twitter се оплакаха от дълго чакане.

Какви са правата ми, ако полетът ми бъде отменен?

Ако полетът ви бъде отменен, трябва да ви бъде предложен алтернативен полет до местоназначението ви или да ви бъде възстановена сумата, според групата за защита на правата на потребителите Which?. Авиокомпанията също така е длъжна да изплати обезщетение в размер до максимум 600 евро на пътник, въпреки че сумата варира в зависимост от това колко предварително сте били информирани за отмяната, както и от продължителността на полета.

Авиокомпаниите разполагат с известна свобода на действие, тъй като все още могат да отхвърлят искания за обезщетение, като се позовават на извънредни обстоятелства в случай на лошо време, политически вълнения или стачки, инициирани от служители на летището или контрола на трафика.

Кога нещата ще се подобрят?

Авиокомпаниите казват, че са били засегнати от перфектна буря: от една страна, нарастващо търсене на пътувания, а от друга - твърде малко хора на земята на летищата и в кабините на самолетите, които да обработват пътниците. Като прибавим и прекъсванията, предизвикани от стачките на места като Скандинавия, Франция и Обединеното кралство, се получава кралска бъркотия. Главният изпълнителен директор на Луфтханза Карстен Шпор вече заяви, че нещата вероятно няма да станат по-лесни през следващите седмици и че едва към зимното разписание обслужването ще се нормализира.

Но има поне някаква надежда на фронта на стачките. Френските летищни власти успяха да прекратят стачка на пожарникарите, който беше парализирал обслужването на парижкия хъб "Шарл де Гол". В Обединеното кралство профсъюзите също постигнаха споразумение за заплатите с British Airways, преодолявайки безизходицата.

Сега някои страни ускоряват наемането на служители, като Германия привлече чуждестранни работници от места като Турция, за да подпомогне изчерпания персонал по сигурността на място.

"Макар че повечето пътници би трябвало да успеят да отидат на плаж това лято, хаосът, който вече се е разразил, отнема от удоволствието", каза Рейчъл Хъмфрис, директор по комуникациите в Cirium. "Въпреки че само малък процент от полетите са отменени, не е необходимо много, за да се провали работата на авиокомпанията, тъй като тя е толкова фино свързана”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase