Снимка: Facebook

С Христина се познаваме от университета, бяхме в една група, с нея можеше да се говори на всякакви теми. Христина беше много директна, седеше далеч от интригата и клюките. Тя е на 26 г., първо е учила българска филология, после дори и астрономия. Имаше желание да учи и да се развива, занимаваше се и с джаз пеене. Това разказа пред bTV Дона Атанасова, приятелка на Христина Дилова, загинала при бруталната катастрофа в София.

Христина не допускаше много хора до себе си, за последно се чухме преди седмица, когато си писахме за изпита по руска литература. Тя беше много упорита, ужасно е да се каже “беше”, каза още Дона Атанасова.

"В 2 часа през нощта един колега, научил от наш преподавател за случилото се, ми позвъни да ме пита за Христина, а вече беше минало повече от денонощие, близките й са я търсили навсякъде. Изтръпнах от ужас", допълва тя.

"Хриси щеше да бъде страхотен учител, имаше може би и бъдеще в музиката. Надявам се това да не е поредният случай, който след това да се забрави", споделя Атанасова.

Според Дона Атанасова трябва да има доживотен затвор за виновника за смъртта на Христина.

"Христина имаше много приятели, помагаше на различни организации, помагаше на обсерваторията "Рожен", в кинопроекти, беше доста добра в джаз пеенето. Христина имаше много силно чувство за морал, спазването на правилата за нея беше като грижа за обществото", разказва пред bTV друг приятел на загиналото момиче - Вадер Акбархан от Русе. Двамата се познавали от 7-8 години.

Той си спомни, че в моменти, когато е имала лични трудности, Христина е реагирала с невероятна зрялост и емоционална интелигентност.

"Христина мечтаеше да стане преподавател, искаше да запали тази страст към литературата и в други хора, затова се виждаше като учител", разказа още Вадер Акбархан.

Той призова болката от тази тежка лична история да я насочим към нещо градивно - как да помогнем на хората да могат да спазват закона и реда.

"Христина беше търсещ, мислещ и чист човек, занимаваше се с каузи в обществена полза. Когато се опитаха да съборят един от тютюневите складове в Пловдив, тя беше в средата на живата верига, която спря багерите", разказва пред "24 часа" Ненко Манолов. Двамата с Христина се запознали на курс по танци преди 5-6 години. Скоро след това Христина започнала работа в обсерваторията в Рожен и помогнала на Ненко също да постъпи там.

"Тя ми показа звездите", споделя младият мъж.

"Загубата на човек с такъв потенциал е посегателство върху бъдещето", обобщи Ненко Манолов. Според него трагедията е повод младите хора да се замислят, защото цялото им поколение е израсло без модели и примери и като цяло живеем в общество, което трудно разбира какво е добро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase