fallback

На фона на ниските лихви по депозитите и високата инфлация, все повече българи решават да инвестират спестяванията си в монети. А според специалистите печалбата от това наистина може да е голяма.

Напоследък при всяко пускане на нова монета от Българската народна банка се образуват дълги опашки, на които се чака с часове. Интересът става все по-голям с началото на пандемията от коронавирус и несигурността, която създава последвалата я икономическа криза.

"Първите юбилейни монети ги купуваха само колекционери, в последно време излязоха много свободни пари на пазара и към този вид стоки се преориентираха доста прекупвачи и инвеститори", каза председателят на Нумизматично дружество Пловдив Петър Неделев.

Инвестицията в монети е една от най-старите форми за запазване на спестявания. А в момента интересът е съществен и поради повишената инфлация не само у нас, но навсякъде по света.

Притесненията са как ще бъдат запазени парите и тук именно монетите от благородни метали, особено от злато, имат добра възвръщаемост, съобщава в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

Eкспертите съветват, че е добре да се изчака изчерпването на дадена монета от свободния пазар и тогава да се продава. Особено голяма е печалбата при античните монети.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Хаха

преди 1 година

Не бих казал "инвестира". Просто в джоба ми останаха само монети от лев и два .

13

Анонимен

преди 1 година

Монетите са си живо прецакване. Плащаш минимум 20% надценка. Златото се купува само на материал за да има далавера. От кюлчетата се губи най малко. И колкото по големи са толкова по изгодна е цената. Затова банките купуват само кюлчета. Основно така наречените good delivery bars. 12.4 килограма парчето.

12

Анонимен

преди 1 година

Да ама не обикновените Българи а милионерите. Имам двама приятели милионери и ме пращат да се редя на опашка да им купувам монети. За последната златна монета на Паисии висях на опашка два часа. Верно че за два часа висене ми платиха 1000 лева ама нее приятно.

fallback