На фона на ниските лихви по депозитите и високата инфлация, все повече българи решават да инвестират спестяванията си в монети. А според специалистите печалбата от това наистина може да е голяма.

Напоследък при всяко пускане на нова монета от Българската народна банка се образуват дълги опашки, на които се чака с часове. Интересът става все по-голям с началото на пандемията от коронавирус и несигурността, която създава последвалата я икономическа криза.

"Първите юбилейни монети ги купуваха само колекционери, в последно време излязоха много свободни пари на пазара и към този вид стоки се преориентираха доста прекупвачи и инвеститори", каза председателят на Нумизматично дружество Пловдив Петър Неделев.

Инвестицията в монети е една от най-старите форми за запазване на спестявания. А в момента интересът е съществен и поради повишената инфлация не само у нас, но навсякъде по света.

Притесненията са как ще бъдат запазени парите и тук именно монетите от благородни метали, особено от злато, имат добра възвръщаемост, съобщава в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

Eкспертите съветват, че е добре да се изчака изчерпването на дадена монета от свободния пазар и тогава да се продава. Особено голяма е печалбата при античните монети.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase