Снимка: БГНЕС
fallback

Разкопките на археологическия комплекс "Перперикон" тази година са застрашени, а причината е неяснота около държавното финансиране, каза ръководителят на проучванията на комплекса проф. Николай Овчаров  по време на първото издание на фестивала „Еньовденска магия“ в подножието на Скалния град на траките.

”Поради неясноти и поради нежелание на Министерството на културата да даде разрешение, средствата които ги имаме за мащабните разкопки на Перперикон са спрени. Това е целева субсидия за община Кърджали, която се получава, както казах повече от 20 години, с абсолютно неясни доводи", посочи археологът, предаде БТА.

Той уточни, че към момента е получена подкрепата на Министерството на туризма, която се изразява в изпращането на писма до Министерството на културата и Министерството на финансите по отношение на спрените средства.

Проф. Овчаров припомни, че разкопки на Перперикон се правят повече от 20 година, за което време е разкрита голяма част от обекта – над 80 процента. И допълни, че от 2001 г. насам Перперикон е финансиран специално от българската държава от повече от 10 правителства, още от времето на Иван Костов, заради важността на обекта като археологически паметник и за развитието на икономиката в Източните Родопи.

Oще по темата

Проф. Овчаров  отчете, че през оформилия се туристически маршрут в региона от няколкото туристически обекти - Татул, Перперикон, пещерата Утроба, чак до Златоград, само през миналата година са преминали близо милион туристи. Открои важността на Перперикон за икономическото развитие на региона и отчете, че досега в разкопките ежегодно са работили хора от съседните села. Без държавно финансиране екипът му ще разчита само на подкрепата на общината, която по думите на проф. Овчаров е около 50 хил.лв. Тя би стигнала за наемането на 15 работника, а не 60, както досега и работа два месеца, а не три с разкопани евентуално 10 квадрата за цялото лято. Планът за настоящата година е бил да се работи в сектора, в който през изминалото археологическо лято бяха открити ротонди.

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис коментира, че Археологическият комплекс е един от крайъгълните камъни на туризма не само в Кърджали, но и в Родопите и трябва да бъде еталон за завършен туристически обект, съчетаващ местните, националните и европейските усилия. „Перперикон е не само на Кърджали, Перперикон е на България, Перперикон е на Европа, Перперикон като магия принадлежи на всички нас и на света така, че няма сила, която може да спре развитието на Перперикон“, каза още кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До 7

преди 1 година

На Черепа делото не е приключило,разорарал е цяла България чрез иманяри и за себе си.Всички артефакти над 6000 броя намерени у него нерегистрирани са описани в двустранен протокол и се съхраняват.Божков заформи преврат с новите обирджии на проваления кабинет и съпридружни партийки за да му прекратят делата.Съответно меркантилните леснозабогатели продаващи се депутати го обслужиха.Гротеска е!

10

До 11

преди 1 година

По добре ти се образовай и информирай!Това което си написал е точно обратното.Не даваме повече за да получим по малко,докога ще манипулирате и лъжете,

9

Еврогейски съюз

преди 1 година

До 7Образовай се малко преди да пишеш глупости. Средствата които евросъюза дава са от вноската на България - почти 2 милиарда евро за миналата година. тези пари се отпускат във вид на европрограми. Само че от 2 милиарда "дават" 500-600 милона. Няма безплатен обяд.

fallback