fallback

Напоследък прекомерната употреба на витамини е все по-често срещан проблем.

Хранителните добавки, богати на витамини, често съдържат големи количества активно вещество. Могат да бъдат закупени лесно, без рецепта и лекарско предписание. Експертите ги описват като средства за обогатяване хранителния прием на съвременния човек.

"Тяхната роля е предназначена не да лекуват и излекуват, или предпазват от определено заболяване, а само да обогатяват хранителния му внос", каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Нарастващият интерес към витамините е желанието на хората да компенсират липсата им в хранителния режим.

"Да, има предозиране, има увличане на лица, които прекалено много се информират. И тук е рискът", допълни проф. Байкова.

Прекаленият прием на провитамин А създава рискове за черния дроб и дори води до рак на белия дроб, докато прекомерният прием на манган и фосфор пък може да доведе до клетъчни увреждания.

Наблюденията показват, че предозирането с голямо количество хранителни добавки може да причини образуване на микроаденом на хипофизата.

"Не трябва да прекаляваме в приема. Самолечението с такива хранителни добавки води до една свръхактивност на имунната система, съответно до отключване на автоимунни заболявания", подчерта специалистът по хранене и диететика.

Напоследък нашият модел на хранене е ограничен по отношение на разнообразието. За да поддържаме здравословното състояние, всекидневно имаме нужда от около 60 различни хранителни вещества.

Според специалистът по двигателна активност Пламен Христов създаването на добър хранителен план е незаменим.
"Много често в хранителната индустрия се експлоатира мързелът на хората и нещата са представени точно така, че да изглеждат лесно осъществими с използването на някакви субстанции", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Др. Фаучи

преди 1 година

Не разбрахте ли още че само във вакси, бустери, локдауни и маски/и то по две/ е разковничето за здраве и дълголетие? Там странични ефекти няма! Слушайте Науката! А Науката- това съм Аз. И отчасти Кунчев и Кантарджиев. Дори журналистите ще го потвърдят(че къде ще ходят)

16

Анонимен

преди 1 година

Витамините наистина могат да бъдат опасни. Затова хранете се разнообразно. Има шанс натрупаните отрови в храните да се неутрализират в стомаха. Това ни остава. Очаквам сега професори да предложат подходящи комбинации от храни като доказателство за тази моя измишлйотина. Дано не се сетят и от СЗО, МВФ, СБ и сие.

15

Светозар

преди 1 година

Има нещо вярно в тая работа. За вреди не знам, ама от витамини се напълнява. Не само личен опит, но това съм го чувал от много мои познати. Всички витамини от групата B, А и т.н. предизвикват напълняване. Не знам защо, но практиката го доказва. Изключение е може би само витамин С / но вдига кръвното /. Той е вид киселина. От киселина няма как да се напълнява. Така, че имайте предвид този интересен ефект на витамините. Внимавайте, ако жулите мултивитамини и разни такива, без особена причина.

fallback