Снимка: БГНЕС
fallback

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“, каза социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той пред БНР.

Според Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или „тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, каза Ганев.

И добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук. Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина” – заключи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

440

41

преди 1 година

Който сее ветрове, жъне урагани!!!

439

Анонимен

преди 1 година

На българия не са нужни повече от 100 хил души за това цялата паника покрай тая демография не знам за какво е. Трябват ти хора да поддържат международните пътни артерии, хора да работят в хотелите, и хора да управляват администрацията висяща над последните две. Отвъд това за какво са ти? Да копаят по полето ли?

438

Анонимен

преди 1 година

Ама защо песимизъм? Вижте, един канадец, завършил Харвард се върна - про100 Киро. Бат ви Боко направи дете на една мис Бикини. Е, верно че живее някъде в Испания, ама може да се върне един ден. Абе има основание за оптимизъм.

fallback