Снимка: БГНЕС

"Усещахме, че на ИТН им е дадена тази директива да напуснат коалицията. Това беше желан изход. Те просто търсеха най-удачния за тях момент.", заяви пред БНР арх. Йордан Терзийски, депутат от ПГ на ПП, заместник-председател на Комисията по регионално развитие в парламента.

Според него от ИТН са "вдигали" изкуствено и умишлено теми като РСМ, а със Северна Македония "казус няма", търсели са "откровени провокации" и са бойкотирали закони като този за КПКОНПИ.

"Ударихме мафията по най-болезнените им места - във финансирането и чадъра над това финансиране", подчерта Терзийски. По думите му са напът да освободят България от "енергийно иго", а "матрьошките в българската политика" много рязко са скочили, защото "в дни като днешния всички скрити клетки на мафията се появяват".

Още по темата

"Ударихме мафията, затова отпорът в момента срещу правителството е толкова силен. (…) Искаме да стигнем до дъното. Нали разбирате срещу какъв ресурс се изправяме ние", изтъкна още депутатът от ПП.

 Арх. Терзийски смята, че отпорът спрямо правителството може да се реферира към казуса с "Капитан Андреево". Той припомни, че са поели ангажимент към избирателите да "изсветлят схемите" и да се борят с олигархията.

Той посочи, че в сегашната ситуация първи приоритет е бюджетът, но много спешно трябва да се приемат както промените в Закона за енергетиката заради компенсациите за бизнеса, така и законопроектът за КПКОНПИ.

"Оттук нататък нашите политически и партньори, и опозицията трябва да оценят ситуацията адекватно, а не да ползват едно или друго за черпене на политически дивиденти. Аз съм оптимист за бюджета.", добъви депутатът.

Терзийски уточни, че няма как да преговарят с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" – "това са едни линии, които няма как да прекрачим".

Терзийски декларира, че са готови "за компромиси в името на България, в името на стабилността, но не жертвайки морала в политиката", който се опитват да налагат.

"В ИТН има много достойни хора – и между депутатите, и между техните избиратели. Не искам да звучи, че това е драматичен развод. Има несъответствие в начина на работа, проблеми, които няма как да бъдат превъзмогнати."

Терзийски каза, че ще бъдат направени усилия да се работи "в този парламент и с това правителство", защото нови избори са рискови за страната.

"Нас не ни е страх от избори. Но в случая това не е най-отговорното решение, което бихме могли да вземем", изтъкна той. "Отвоюването на държавността ще коства малко повече време. Този отпор ни мотивира още повече", отбеляза в заключение арх. Терзийски.

Коментари Напиши коментар

156

Анонимен

преди 5 месеца

Не матрьошките , а мУтрьошките скочиха ...

155

Какво сте ударили?

преди 5 месеца

Нищо не сте ударили ГЕРБ се готват да земат властта а Пеевски НАП го изпра. Доган е недосегаем и си има партия ИТН

154

Бай Дрън

преди 5 месеца

Да де, ама аз не разбрах, с какво точно ни пречеше Русия през годините. Някой ако ми обясни това, ще го предложа за академик.