Кадър: БНТ

„В човешката история има много държавници, управници, някои от тях са предавали родината, някои са се нагаждали към силните на деня, а наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е сред тях, а неговият идеал е свободата на България“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който заедно със стотици Ботеви поклонници от цялата страна отдаде почит пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и загиналите за свободата и независимостта на България.

„Христо Ботев не се е уповавал на идеологии, той е бил реалист, той не се е примирявал към никакви несправедливости. Той е истински пример за свободен човек и затова ще завърша с думите му - няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България всички можем да се гордеем, че сме българи", заяви Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Приветственото слово на Петков бе придружено и от недоволни викове, и от аплодисменти.

Сред официалните лица бяха още вицепремиерът Корнелия Нинова, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, депутати, общественици, представители на местната власт във Враца, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност в подножието на белокаменния връх на Околчица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase