Снимка: YouTube
fallback

Днес на 70 години си отиде Нери Терзиева - журналистът, когото прохождащите в медиите млади телевизионери наричат "майка Кураж".
Oще по темата
За Нери - невероятният професионалист и човек,  разказват пред БТА някои от най-близките й приятели.

Проф. Нели Огнянова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации и в катедра "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски":

Грижата за хората беше начинът й на живот

Нери е любов. Всеотдайност. Грижа. Хвърляше се в битки за всяко дете, за всеки новинар, за всеки човек.  Свързваше хора, насърчаваше, намираше начини да направи и невъзможното, спасяваше, увличаше с примера си. Непрекъснато помагаше на някого. Грижата за хората беше начинът й на живот.

 Приятелите й са неизброими. Ако любовта можеше да я задържи в този свят, Нери щеше дълго да отразява земните новини. Следата й е ярка, загубата е огромна.    

Петко Георгиев, журналист:

Тя е истинско вдъхновение за стотици колеги, имах щастието и честта да съм един от тях

Нери е ключов човек за българската телевизионна журналистика. И изключително важен човек в моя професионален живот. Тя направи трансформация в телевизията, обърна я от пропаганден проектор на властта в камера, която гледа критично и задава важните въпроси на властта от името на гражданите и обществото. Нери олицетворяваше превръщането на държавната медия в обществена и на телевизията въобще от средство за пропаганда в средство за общуване между хората. Тя е истинско вдъхновение за стотици колеги, имах щастието и честта да съм един от тях.  

Георги Господинов, писател:  

Нери изричаше свободата

Има хора, които вдигат билото по-горе, и ти неволно се изправяш, опитваш се да се равняваш по него. Има хора, около които всичко става различно, проблясва смисъл там, където преди го е нямало. Има хора, които с лекота омагьосват света и такива, които със същата лекота могат да го разомагьосат. Нери беше от първите, това е толкова ясно. Нищо не можеш да й откажеш, запалваше всички около себе си… Нери, която изговаряше свободата още от първите минути на емисиите по националната телевизия… Нери, която стоеше с толкова естествено достойнство и остана такава през всички тези години.

Отворих пощата си сега, като чух тъжната новина, последното писмо, което сме разменили (преди години), завършваше със следните думи, казани по друг повод – „нищо не свършва с един край“. Да, нищо не свършва с един край. И никак не мога да го кажа в минало време. Светъл път и благодаря, че те има, Нери!

Ани Хаджиева, член на Комисията за регулиране на съобщенията:

Нери бе сърцето на семейството и сърцето на приятелите си

Вероятно всички ще отбележат какъв изключителен професионалист и журналист беше Нери. Затова ми се иска да кажа, че Нери беше и всеотдаен приятел, невероятна майка и баба, нежна и грижовна, сърцето на семейството, сърцето на приятелите си. Много ще ми липсва. Това е огромна загуба за всички. Има хора, които не могат да бъдат заместени – Нери е такава и за приятелите си, и за всички, които могат да я нарекат свой учител.

Сашо Диков, журналист:

И нейната съдба е като на много други честни и талантливи хора в България

По някаква, може би кошмарна, ирония на съдбата Нери си отиде точно на 2 юни. И нейната съдба е като на много други честни и талантливи хора в България. Цял живот тя трябваше да се бори с несгодите - житейски и професионални, които имаше.

Нери за първи път направи в ефира на нашата телевизия модерни новини, тя беше човекът, който изгради модерния образ на „По света и у нас“ - беше и водещ, и продуцент, и сценарист, беше всичко. И този безспорно изключително талантлив новинар след това не го потърсиха за достойна позиция в нароилите се частни телевизии. Което е показателно за нашата тъжна реалност относно истинските професионалисти в новинарството.

С какво колегите ще запомнят Нери Терзиева вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Komentar

преди 1 година

Относно репортаж с 1 бивш във властта мога да заявя, от 1 лице, че се опита да промени децата на властта имащите край него към по добро и не смятам че един човек, независимо къкъв е във властта след като бъде съботиран от алчните за власт деца на лицата във властта по онова време трябва да е виновен, че не ги е убил в името на Народа или пратил в концлагер. Имаше присъди със затвор, някои бяха заменени това беше един опит за демокрация, който спъна комунизма.

13

Анонимен

преди 1 година

В останалите медии пише, че Сашо Диков отново атакува поста за директор на БНТ. Иска да осребри слагачеството си пред ПП и Киро през цялото това време преди да е паднало правителството. Неговите думи не са причинени от някаква скръб, а от желание да влезе в полезрението и новините. Такива са повечето от т.н. "известни" журналисти сега - защо зорлям искате да ги уважаваме?

12

Анонимен

преди 1 година

Господинов е писатвля на празнодумието!Такова е жалкото ни време!

fallback