Снимка: БГНЕС

Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес, заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово във Враца по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Държавният глава беше гост на митинг-зарята тази вечер на централния площад „Христо Ботев“ в града.

Събрали сме се, като всяка година, да почетем саможертвата на героите, на които дължим свободата си. Правим го тук, пред паметника на Ботев във Враца, в чийто Балкан лежат костите на четниците. Те платиха цената на свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и изпитания  - свободата, на която се радваме всички, посочи президентът.

"Историята е онова, което наследяваме понякога като бреме, друг път като достойнство. Но именно нишката към нашето общо минало е това, което ни прави народ. Ако допуснем тя да излинее от безпаметност, ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ниво, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи, които днес търсят приют по пътищата на миграцията", каза РАдев.

Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели, посочи президентът.

"Над българската земя има само едно знаме - нашият трибагреник, символ на история, традиции, доблест и общност, които, вярвам, ще устоят на всички бури отвън и недоразумения отвътре, защото това е нашата мисия като българи".
 

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 7 месеца

Народе колко още трябва да ти вдигнат цените че да излезеш на протест?

61

българин

преди 7 месеца

До: антибоко (номер 74) Абсолютно си прав, и аз също като тебе гласувах за Радев само защото не искам сламения човек на ГЕРБ, оня професора по умрели езици да ни бъде президент!Но и на мен като тебе ми се изяснява глобалната картинка, която за много българи е мъглива. Ясно е, че Македония е креатура на СССР и Коминтерна. Но малко хора сега са наясно, че Русия продължава традициите на Сталин и прави всичко възможно ние да се дърляме с нашите роднини от Скопие вместо да се помирим и разберем.

60

българин

преди 7 месеца

Абе Радев, каква свобода, какви жертви бръщолевиш па ти земи млъкни! За нищо друго не те бива освен да държиш речи на разни важни дати пред паметници и да те возят на самальот! Не случайно пилотите на изтребители ги пенсионират рано - бавни са ти вече рефлексите, ама да се изфукаш се качи на двуместен самолет в Испания, вместо да отидеш в Украйна на терена на бойните действия! Но шубето си е голем страх! Шубелия си, Радев, а Кирил Петков е мъж със железни топки! Затова ходи до Киев!