Снимка: БГНЕС

Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес, заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово във Враца по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Държавният глава беше гост на митинг-зарята тази вечер на централния площад „Христо Ботев“ в града.

Събрали сме се, като всяка година, да почетем саможертвата на героите, на които дължим свободата си. Правим го тук, пред паметника на Ботев във Враца, в чийто Балкан лежат костите на четниците. Те платиха цената на свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и изпитания  - свободата, на която се радваме всички, посочи президентът.

"Историята е онова, което наследяваме понякога като бреме, друг път като достойнство. Но именно нишката към нашето общо минало е това, което ни прави народ. Ако допуснем тя да излинее от безпаметност, ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ниво, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи, които днес търсят приют по пътищата на миграцията", каза РАдев.

Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели, посочи президентът.

"Над българската земя има само едно знаме - нашият трибагреник, символ на история, традиции, доблест и общност, които, вярвам, ще устоят на всички бури отвън и недоразумения отвътре, защото това е нашата мисия като българи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase