Снимка: Bulgaria ON AIR

Хаос и напрежение около изселването на украинските бежанци от хотелите по морето. Във втория ден от преместването на жп гарата във Варна дойдоха 78 от очакваните 140 души. Едни се качиха на влака за София с неяснота, други - с надежда, че има къде да намерят подслон от войната.

В курортите по Северното Черноморие коли и автобуси с украинска регистрация патрулират, за да приберат напускащите хотелите украинци. Владилия е стегнала куфарите и заедно със сина си се връщат в родната Одеса. Казва, че ѝ се налага да напусне България по здравословни причини.

"Много сме благодарни, че ни предоставиха покрив над главата. По здравословни причини се налага да се върна, там се водя на отчет, не е безопасно, но се връщам. Ако не беше това, щях да остана в България", разказа тя.

Татяна пък остава у нас, засега обаче - без перспектива. Тя трябва да напусне хотела в Златни пясъци, но няма изисквания къде да отиде. Тук е с детето си и онкоболната си майка.

"Ние ще продължим да живеем тук и след 1 юни. Съжаляваме, че този хотел няма да се включи. Не е безопасно в Украйна, има престрелки, майка ми е болна и не е подходящо да се върнем. Засега не съм търсила работа, защото съм с малко дете. В зависимост от това къде ни настанят, ще си намеря работа", каза Таня.

От 1 юни много хотели в курорта няма да настаняват украински бежанци.

"Няма как в рамките на 15 лв. да осигурим адекватно обслужване и изхранване. В рамките на 40 лв. им осигурихме добро ниво на обслужване", каза управителят на един от хотелите Емилия Костадинова.

С тъга Емилия изпраща украинците от хотела, много от които вече са нейни приятели. 25 остават да работят в хотела. Сред тях е и Татяна, която остава на работа в хотела като камериерка.

"На 1 април започнах да работя тук.  Благодаря, че ми помогнаха. И аз ще помогна за туристическия сезон. Досега съм работила на жп гара и съм почиствала домове, няма да е трудно за мен", убедена е Татяна.

А докато украинци си стягат багажа, в хотела пристигна линейка, за да окаже помощ на възрастна жена. Медицинската грижа е и нещото, за което украинците най-много се притесняват, когато бъдат преместени във ведомствените бази.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase