fallback

"Голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикати”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг в МС. Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Това каза вицепремиерът и финансови министър Асен Василев след НСТС, на който бяха обсъдени антикризисните мерки.

"КНСБ няма еднозначно мнение по пакета с мерки – част от тях ги подкрепяме, част от тях сме малко по-резервирани от гледна точка на крайния ефект за потребителите и домакинствата и работещите”, каза Любослав Костов от КНСБ.

"Настояваме минималната заплата да бъде увеличена на 760 лева. Нейният ръст досега беше по-малък от ръста на инфлацията, настояваме и за ръст на доходите в бюджетната сфера”, каза Костов. Според него няма да има ефект от нулевото ДДС на цената на хляба, няма да има намаление на цената му. "Настояваме за общ спад на ДДС от 20 на 15%”, заяви Костов.

Относно пенсиите от КНСБ заявиха, че има неща, които ги притесняват.

"Не приемаме за разумна крачка вкарването на антиCOVID добавките в основния размер на пенсията”, заявиха от синдиката и поставиха въпроса за новите пенсионери, които няма да ги получават.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, има два проблема.

"Единият е високата инфлация, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската. Този проблем за момента не е достатъчно добре адресиран. Според това как ще бъде адресиран в следващите дни, ще решим дали да подкрепим, или не пакета”, заяви той. Високата инфлация обезценява доходите и спестяванията на хората и предприятията, обясни още Велев.

„Недокомпенсирането на предприятията ги прави не достатъчно конкурентноспособни. Това е вторият недостатъчно добре адресиран проблем”, каза Велев.  

Той заяви, че АИКБ не подкрепя увеличаването на ДДС на 20% за туризма, пивоварите и винопроизводството.

"Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа заради скъпите горива. Би следвало да се подкрепят онези, които не могат да си го позволят. Оставаме също в очакване за компенсиране на цените на електроенергията и действия, които ще доведат до това да имаме конкурентна цена на природния газ”, коментира Велев.

„Максималният осигурителен доход ще се увеличава предвидимо. Работим върху формула, ще бъде ясна до края на годината”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

Минималната работна заплата няма да бъде повишавана втори път тази година, категоричен беше финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 1 година

Кви мерки бе, някой да вижда мерки изобщо? Германия направи картата за всички видове транспорт на 9 евро на месец, те това е мярка!

45

Кико

преди 1 година

Не лъжи Пухчо!

44

ОСТАВКА НЕГОДНИЦИ

преди 1 година

ЛЪЖЦИ, ЛЪЖЦИ И ОКОРЕНИ ИЗМАМНИЦИ- НЕ Е БИЛО ДА ЗАЯВЯТ НЕЩО И ДА ГО ИЗПЪЛНЯТ НО ЗАТОВА ПЪК ПОТОПИХА БЪЛГАРИЯ ЦЕНИ ХРАНИ ВЕЧЕ СА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО- ПРОВЕРИ В ЦЕНИ АНГЛИЯ ЗА МАЙ 2022Г, KAUFLAND.de i KAUFLAND.sc

fallback