Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.
България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.
"Те са не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов, цитиран от БНР.
Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност, у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо. Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.
"И към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
69
баба мара
преди 1 годинасв месо по 5 лв за кг от испания франция германия холандия подозирам го чеми е набор края на веригата е в кабинета за изследване на дебелото червоповече от 20 години не консумираме месо в къщи
68
Анонимен
преди 1 годинаАбе , пука ми за "българското"....ГЛЕДАМ САМО ЦЕНИТЕ!
67
Анонимен
преди 1 година..бил си добре при соца , щото имаше кой да бачка за "без пари"----СЕГА ШЕ МИ ЯДЕШ ДЕДОВИЯ, АКО НЕ БАЧКАШ...!