Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил вече са в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", а утре ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София. Мощите ще останат в манастира, а утре с литийно шествие ще бъдат внесени в столичния храм "Св. Неделя", където миряните ще могат да се поклонят пред тях, каза днес по БНТ архимандрит Никанор - игумен на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

От Софийската митрополия съобщиха в началото на тази седмица, че от 23 до 25 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, с разрешение на Вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора (Атон), в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

В 12:00 часа утре ще е посрещането на Светите мощи на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", и с литийно шествие по булеварда светинята ще бъде пренесена в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". След това ще има и молебен пред Светите мощи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

непромит мозък

преди 1 година

Давате ли си сметка колко е грозно и пошло да разнасяте останките на тези хора по пътищата и да събирате тълпи да се кланят на кокали? Това ли почитате светостта ? Горките братя, дори вече не могат да се обърнат в гроба от срам! А вие, коите се кланяте на идоли и кокали, защо не почитате волята на Бога, а слушате разни самозвани негови служители?

6

Мощите на Йоан

преди 1 година

Ние имаме нещо по-голямо и това са мощите на Йоан Кръстител. Това е доказано и други народи биха проглушили светът, а ние... Във Валенсия тръбят, че техния Граал е идентичен, в което всеки посетител се съмнява, но това не ги отказва да събират туристи. Знаят си интереса хората

5

Абе

преди 1 година

Тук все се появяват разни големи "разбирачи", наставления дават на по-големите от тях, и винаги са "най-правите" за всичко ! Застанала мравката пред планината, па й викнала "Бе ти що си толкова крива ?" !

fallback