Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите остават категорични, че Северна Македония първо трябва да покаже с действия, че е добър съсед на България и едва тогава да получи „зелена светлина“ за ЕС, показват резултатите от проучване на Галъп Интернешънал, проведено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г..

То е реализирано чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е независимо.

Общественото мнение у нас за пореден месец през настоящата година показва условно съотношение 10 към 1 (61,8% срещу 6,1%), че Скопие трябва да е в ЕС, но само при изпълнение от страна на Скопие на договора между двете ни страни, срещу мнението, че Скопие трябва да получи нашата подкрепа без условия.

Българите: Без бърза интеграция на РСМ в ЕС, първо двустранните отношения

По традиция, има и осезаем дял (10,7%), които дори биха се съгласили България въобще да не допуска Македония – при никакви условия.  

На директен въпрос кое е по-важното: бързият европейски път на Македония или първо уреждането на двустранните ни отношения, съотношението е 6,4% срещу 69,7%. И по двата цитирани индикатора позициите в последните месеци са по-твърди, в сравнение с времето преди две години, която за пръв път бяха приложени – когато темата отново беше ескалирала, отчитат социолозите.

Българите: Без бърза интеграция на РСМ в ЕС, първо двустранните отношения

По най-важната текуща тема – войната в Украйна, 47,1% от анкетираните казват, че не са съгласни с действията на Владимир Путин в Украйна. На обратното мнение са 28,6%.

Останалите се колебаят. Въпреки немалката зона на колебание отчетливото становище на хората с декларирано активно мнение е против.

Българите: Без бърза интеграция на РСМ в ЕС, първо двустранните отношения

Изследването е независимо и финансирано от "Галъп интернешънъл". Вълната на интервюиране е сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г. – чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase