Снимка: БГНЕС
fallback

„Планираното увеличение на пенсиите е с 21,6% и очевидно покрива инфлацията, която сега е 12,4%“, каза бившият социален министър Христина Христова пред bTV.

Тя все пак казва, че това увеличение би струвало на държавата 5 млрд. лева и не е ясно дали държавата ще може да си го позволи. „Доста големи са разходите и това ме безпокои. Тези пари би трябвало да се използват за антиинфлационни мерки“, каза Христова.

Бившият социален министър допълни, че аргументите за добавки към пенсиите са трудно обясними, тъй като нарушават основния принцип на системата за осигурителното право на човека, което трябва да е в съответствие с осигурителния му принос.

Тя определи вдигането на тавана на пенсиите като добра новина. „Младите работещи са склонни да не се осигуряват върху големи доходи“, каза тя.

Според Ивайло Калфин, който направи коментар на ситуацията по време на разговора с Христова, всяко увеличение на пенсиите е добър ход.

„Икономисти и финансисти казват, че към края на годината инфлацията ще се успокои, но този край не е съвсем близо“, каза Христова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Цццц

преди 1 година

Когато дават е в проценти,а когато взимат е фиксирана сума ,на богатия дават повече а на малките само трохи.алчни и крадливи б0к.луци

40

До 37- от пенсионер

преди 1 година

Кой днес пенсиониращ се получава 300лв пенсия при пълен стаж бре и при тази минимална?Явно си пъпчив пубер! Точно пенсиите от соц.времената са малки ! Днешните пенсии не са 200-300 лева при хиляда лева заплата ,естественно ако не криеш доход и се осигуряваш нормално а два три пъти повече !Вие милениум поколението ,не сте в час и коментарите ви са смешни,неверни и измислени!

39

Анонимен

преди 1 година

Хора не се радвайте , пак ще ни изработят майсторски с едни сложни инчисление на пенсиите както януарските. На това правителство става вече напечено и почнаха с обещанията, като мине бурята друго ще говорят.

fallback