Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Инфлацията у нас ще достигне 20%. Това прогнозира икономическият експерт Мика Зайкова пред Това тв. По думите ѝ страната ни не се е отказала от руския газ, а от евтиното руско синьо гориво.

„Сегашните цени са нищо в сравнение с това, което ни очаква от 10 май нататък. Как цената на газа ще стане по-ниска, когато има посредник”, попита тя.

Относно ембаргото върху руския петрол Зайкова подчерта, че няма да има дизел или бензин по-евтин от 5-6 лв.

„57% от запасите на газ са в Русия, а 48% от петрола са пак там. Русия и Саудитска Арабия, специално за петрола, са страните с най-висок добив. Да откъснеш това нещо и да го махнеш - няма с какво да го замениш”, добави експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 1 година

Горивата и тока поскъпнаха много на международните пазари, но те не са единствения измерител на инфлацията.

65

Анонимен

преди 1 година

В целия ЕС инфлацията беше ниска през предишните години и висока в последните месеци. Това разбира се не е заслуга нито на Бойко Борисов, нито на Кирил Петков.

64

А да

преди 1 година

Инфлация 12% друг път. Сметката ми за газ дек 2020 беше 120 лв, дек 2022 беше 550. Това са към 360%. Дизелът от 2.40 хубавия, на 3.63 онзи ден. Това са неща, от които завися ежедневно. Тази статистика смята, че цената на пианото не мръднала две години. Все едно средностатистическият българин купува ежегодишно по едно пиано.

fallback