Снимка: БГНЕС
fallback

Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи сърца и мечта за свобода, които точно преди 146 години - в славния Април на 1876 г., въстават срещу османското владичество. Това написа премиерът Кирил Петков във Facebook по повод отбелязването на годишнината от Априлското въстание.

"Героизмът им е неописуем. Напояват с кръвта си земята на Копривщица, Клисура, Панагюрище, Батак и още десетки селища. Със саможертвата си приковават погледа на цяла Европа. Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото - увлякло цялото българско общество с една цел – свобода", пише министър-председателят.

"Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си. Затова днес трябва да продължим да живеем според завета на нашите предци – заедно, в съгласие и съхранявайки българския дух", посочва Петков.

"На този свят ден от сърце пожелавам на всеки един българин да се гордее с Родината си, да бъде отговорен към себе си и обществото, за да имаме България такава, каквато я искаме!", казва още в поздрава си премиерът.

По-късно през деня премиерът ще участва в честванията на годишнината в град Копривщица. Там Петков ще положи цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще участва в откриването на честванията на Априлската епопея и ще наблюдава спектакъла "Първа пушка", възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

222

кво стана бе Кире?

преди 2 години

Кире, нали си много смел, защо бягаш от народната любов? Вчера избяга от журналистите през склада на ресторанта, а оттам през централата на ГЕРБ. Защо бе Кире, от какво и от кого се криеш? какво не можеш да кажеш? Или отговаряш само на въпроси, които предварително знаеш, че ще ти бъдат зададени. Само на кирчовци от БТВ ли имаш доверие? нали си министър-.председател на целия народ?

221

Анонимен

преди 2 години

А бе кире ти ни буташ към просяшка тояга.

220

Как го виждате?

преди 2 години

За Родината, за Киро! Как си го представяте?

fallback