Снимка: БГНЕС
fallback

Тази седмица в публичното пространство излезе информация, че България тайно снабдява Украйна с оръжия през американски фирми. Много български медии се позоваха на разследване на "Ню Йорк Таймс", твърдейки, че там схемата е описана пълно и подробно. Оказа се обаче, че нещата са малко по-различни. Един от авторите на материала в Джон Исмей говори за NOVA.

"Работех като експерт по обезвреждането на взривни материали във ВМС на САЩ. Осъществих контакт с много хора по целия свят, научих много за оръжията, които идват в чужбина. Тогава се роди желанието ми да пиша за оръжия със съветски дизайн", разказа той.

Според него България всъщност изобщо не е основният фокус на материала му. "За съжаление обаче видях как редица български медии тълкуват работата ми като доказателство, че България изнася оръжия за Украйна. Това не е вярно. Това, което аз открих e, че в миналото, особено от 2008 г. насам, армията на САЩ е купила „нестандартни боеприпаси” от много и различни източници, сред които и България. Страната ви е просто една от държавите, която заедно с Чехия, Босна, Словакия, Сърбия и Румъния е предоставяла такива боеприпаси на САЩ", разясни той.

По думите му много от лицата, които търгуват с такива оръжия, ги пренасят към Пентагона, който ги преразпределя по света. "Когато войната в Украйна започна, Пентагонът започна да споменава нестандартни боеприпаси. Те са за оръжията, които не се вписват в стандартите на НАТО за калибровка", обясни Исмей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 1 година

Военно-промишленият комплекс да плаща повече данъци. Правим милиардери няколко човека и техните обръчи. 60 процента данък печалба да плащат на държавата.

61

Анонимен

преди 1 година

А не уе ?!Швепс ! :)))

60

Анонимен

преди 1 година

България има военно промишлен комплекс, защо да не продава когато има търсене, бизнес се прави по всяко време, защо се раздухва темата, някой от вън явно има интерес друг да продава.

fallback