След като Русия спря газа за България, на кои държави може да разчитаме за доставки на газ?

"Идеята за общите покупки на газ заедно с останалите страни от региона е много добра. Още повече, че от Европейската комисия подчертаха, че това е първият пилотен проект. Това, което е леко обезпокоително и ми се струва твърде амбициозно, е че е задача, която трябва да се изпълни в рамките на няколко месеца", заяви главният редактор на "3еnews" Галина Александрова за "България сутрин".

Тя допълни, че от това, което Европейската комисия е изпратила като информация се разбира, че този център ще бъде създаден първоначално от експерти, които ще разгледат нуждите от газ и електричество.

По думите ѝ това означава, че първо трябва да се направи един сериозен анализ, а след това да се уточни къде в инфраструктурата има липси и трябва да се направят нови връзки, а след което да се уточнят цени, количества и по какъв начин ще става търгуването на енергията.

"Схемата, по която би пристигал този газ и би се търгувал е доста многопластова, защото ние в момента имаме много конкретна ситуация. Тя налага бързо намираме на решение в конкретния казус. Варианти има, важното е да се направи едно добро планиране. Крайно време е въпросът да бъде внесен в парламента и да се обсъди", посочи Славчо Нейков от Института по енергиен мениджмънт пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че пазарът трябва да определя цената.

"Запазването на цената на газа е странно твърдение, защото сега динамиката е доста голяма. Пазарът определя цените", каза Галина Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase