Снимка: БГНЕС

Дежурни изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево са били вдигнати тази сутрин в 7,45 часа българско време, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет, съобщиха от МО.

Получен е сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово.

Това е наложило задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево. При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята, отчитат от МО.

Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията “Air Policing” в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, отбелязват от военното министерство.

Коментари Напиши коментар

32

натовски тролчета,

преди 2 месеца

можете да си отваряте устите само ако боевете се водят на руска територия!

31

Qanon

преди 2 месеца

Страх лозе пази! :D

30

Заз

преди 2 месеца

Това ми харесва! Нашите започват яки и необявени тренировки.