Транспортният бранш излиза на протест.

"Нашите искания са в три направления. Едното е по отношение на горивата. Там имаме няколко предложения във връзка с биокомпонента, възстановяване на акциз и дали България е с най-евтините горива. Второто ни искане е по отношение на автобусните превози, тъй като там акцизът не играе съществена роля, защото голяма част от автобусните превозвачи използват метан", каза изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Третото им искане е по направление на тол системата. Те имат и конкретни предложения.

"Очакваме в следващите 20 дни да се случат положителни неща. Срокът, който сме дали, е до 18 май. Ако до тази дата нямаме положително становище от страна на държавата, предстои протест, който ще бъде в много голям мащаб. Той ще включва спиране на превозите, блокиране на автогари и пътни артерии, включително и гранични пунктове. На хората им дойде до гуша", заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя попита справедливо ли е в момента транспортните фирми да поемат цялата тежест на държавата и да извършват нейната социална политика.

"Ние работим 365 дни в годината, за нашите служители няма делник, няма празник. Ние сме на пътя постоянно. Всеки път говорим за липсата на кадри. Превозвачите се отказват, хората остават без транспорт. Русе, Плевен, Пазарджик, Видин, Монтана - това са места, в които няма транспорт. Цените на билетите бяха завишени с 50%, но няма как да покрие разходите при 200% увеличение на цената на метана", настоя тя.

Превозвачите искат държавата да осигури 100% субсидии за градските линии. По думите на Димитров нашата тол система не работи ефективно.

А утре протестът ще бъде под формата на мирно шествие в 6 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase