"Баба ми обичаше да казва: Бог сигурно е много самотен горе. След това се замисляше и казваше: Хората сме часовници на Бог. Защото нашият живот измерва и Божиите дни. Забързаните в ежедневието си хора се обръщат към Бог, когато вече нищо друго не е останало. Това са силни характери, но Вселената създава такива трудности, които на този етап не можем да победим", каза писателят Здравка Евтимова в "Денят ON AIR" на Великден.

Бог е най-огромното и най-светлото, но може да бъде и прекрасна вярна пътека към нашите собствени способности, смята тя.

"Трудността е начин да открием сила, която досега не сме знаели, че съществува у нас. Точно за това е Бог - да ни покаже, че имаме сила. Днес наведената глава е в удобна поза за сечене. Не физиологично прекъсване на живота, за прекъсване на упоритостта, на последователността. Човек, който има качества и талант, не отваря вратата към наведената глава", каза още Евтимова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR всеки от нас има свой собствен връх, а да споделиш върха си означава да достигнеш свобода да докоснеш небето.

"Човек се ражда със свобода, тя е като компонент на личността като кръвта. Когато свободата е стъпкана, тогава човек боледува. Хората затова са дарени с разум - през пропастта и пречката да създадат пътека. Дълбоко съм убедена, че непреодолимите ни различия може да се превърнат в база на една общност, стига да проявяваме желание да разберем другия човек", обясни писателят.

Евтимова е убедена, че да седиш със скръстени ръце и да чакаш нещо да се поправи, е чисто губене на време.

"И в миналото, и днес има разделителни линии, но нека помислим какво е запомнено - разделителната линия или върховете? Нека с достиженията си да докажем, че сме по-високи, по-мъдри", категорична е Здравка Евтимова.

Тя е на мнение, че трябва да превърнем страха в двигател, който ще ни накара да се измъкнем от рутината. А войната трябва да ни научи, че основното на планетата ни е хората да се изправят срещу войната и че не става с преклонена глава.

"Добротата и хуманността са кодирани едновременно със завистта и злобата в човешката природа. За да останем човечество и общност, когато видим паднал човек, съвсем несъзнателно се приближаваме да видим какво му е", отбеляза Евтимова.

В момента тя работи над своя нов роман "Клетка за щурец". Не можем да изплетем такава клетка. Ако изплетем, не щурецът ще попадне там, а ние самите, каза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase