Снимка: БГНЕС

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората Пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

Идеята на Бог Отец не е да накара човек да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят. Той иска хората да се радват във вечността. "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот.", пише евангелистът Йоан.

В дните на богослуженията почти всички текстове на писанията от Новия завет говорят за последните дни – Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят цялата Вселена преди второто идване на Спасителя.

С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават. Но пътят към Небето е само един - Иисус Христос. "Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.", са Неговите думи в евангелието на Йоан 14:6.

Коментари Напиши коментар

13

Атомните Братя

преди 9 месеца

Здравейте скъпи приятели, ние от 'Атомните Братя' ви приветстваме в нашите нови храмове в София и Варна да се покаем заедно за предстощия светъл Апокалипсис, който ще пречисти Земята от греховете. Атомната зима е неизбежна, а Богослов Путин има мисия заложена му от Отца да пречисти човечеството. Очаквайте нашия уебсайт скоро! Бъдете здрави!

12

ИОщеНещо

преди 9 месеца

Много често в коментарите на журналистите, и за съжаление духовни лица, се изпуска най-съществената част от добрите новини на Христовата саможертва: спасени сме по незаслужена от нас милост чрез вяра, т. е., ако осъзнаем същността на изкуплението от греховете ни, приемем Го с вяра и се стремим неотклонно да изпълняваме заповедите Му- да ставаме все по подобни на Него.

11

ТОМА НЕВЕРНИ

преди 9 месеца

А,АЗ ГЛУ-ПА-КЪТ СИ МИСЛЕХ,СВЕТЛАТА СЕДМИЦА Е ОТ ВЪЗХОДА НА СЛЪНЦЕТО ПО ЕКЛИПТИКАТА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ В АНТАРКТИКА ИДЕ МРАК И СТУД...