Над 600 украинци отбелязаха Великден с празнична трапеза край Варна. Група от млади хора от Мариупол изпекоха традиционния великденски хляб и го раздадоха на сънародниците си, които са настанени в хотелите в Златни пясъци.

Далеч от дома, но в духа на традицията Яна и Карина решават да зарадват своите сънародници за Великден. Събират група от седем души и запретват ръкави, за да приготвят традиционния украински обреден сладкиш.

Замесили над хиляда пасхи и боядисали повече от 2 хиляди яйца. С помощта на Украинския културен дом във Варна Яна и Карина са намерили и хотелиер, които им предостави кухнята си за празника.

"Започнахме да ги приготвяме от вчера сутринта. 24 часа не ядохме, не спахме, но когато видяха щастливи хората, умората и изтощението веднага изчезнаха", сподели Яна.

"Това е за всичките украинци, които са тук, за тези, които са там, и за всички 40 милиона украинци любовта ни е в тези хиляда пасочки", каза Карина.

Наталия от Мариупол разказва, че на Великден в Украйна първата хапка, която слагат в устата си рано сутринта, е пасочка. Сладкишът обаче трябва да бъде осветен.

Татяна бяга от войната с двете си малки деца. Тъжна е, че е оставила близките си в Одеса.

"Днес в хотела имаше яйца, козунак. Много сме благодарни, че сме в безопасност, но не знам какво ще правим. Оставих майка си и татко си там, много, много ми е мъчно", сподели тя.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase