fallback

За поредно поскъпване на горивата предупреждават от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите.

Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви в студиото на "България сутрин", че в момента плащаме с 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"България традиционно е с най-ниските цени на горивата в ЕС, така е и в момента. Вчера имахме среща с премиера, секторът беше представен на 100%, с малки изключения. Ако решите да купувате различни горива от тези на "Лукойл - Нефтохим", ще платите поне 100 лева повече на 1000 литра. На входа на веригата складовете и рафинерията продават на най-ниски цени от цяла Европа", обясни той.

Oще по темата
Анализът на данните показва още, че маржът на търговците на дребно също е много нисък, някъде под 7% - 15-16 стотинки.

"Анализът показа, че няма злоупотреба никъде по веригата и цените са най-ниски. Призивът на премиера за минимални надценки се спазва. Цената по бензиностанциите е на едно плато. Цената на дребно изостава от поскъпването на суровия петрол. Надявам се поне до празниците да остане така. Въпросът е дали бензиностанциите могат да издържат при тези маржове", каза още Делчев пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на БПГА посочи, че пазарите се колебаят, тъй като в момента има доставка на руски петрол, но от друга страна има риск ЕС да наложи забрана за вноса му. Търговците са в несигурност, затова цените са все още високи.

"Ако цената на суровия петрол се запази такава, натиск върху цените на дребно ще се получи единствено от ниските маржове. Те водят до това да излезеш от бизнеса или да оцеляваш с малко по-високи цени. 4 лв. за литър ми се струват абсурдни", изтъкна Делчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

до ном 10-Смешнико,

преди 2 години

кой си ти да казваш какви разходи да има? Има конституция и закони и всеки си прави сметката. Ако иска плаща и кара, ако иска да няма разход за кола, върви пеш или с колелото, на село може с каручката. Ти да не си някой феодален владетел? Аз примерно имам ТРИ коли на мое име, така съм преценил, щом няма закон да ми забранява както по соца. Тогава баща ми му трябваше някакъв бус за пчелите, но НЕ МОЖЕШЕ, защото всички УАЗки и едни полски бяха линейки, или на милицията и готово-няма

30

Анонимен

преди 2 години

Според трoловете на ГЕРБ сегашното правителство на България евиновно за повишаването на цените на горивата в целия свят.

29

Бате Бойко

преди 2 години

Как е протестъри ? Нали това искахте. Промяна ? Ако сте недоволни може да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете. Преди година скочихте, защото бензина се вдигнал с 10ст.!? И той падна. Но сега сте доволни от промяната ? Тези от Пълен Провал досега освен че нищо не свършиха, ами и развалиха и това което работеше. Нали асфалт не се ядял ? А сте недоволни че спря строителството и ремонта на пътищата. Спортни зали във всички по големи градове. Работа за всички. Спомени..

fallback