"Намаляването на ДДС-то ще се отрази, но ако не е повече от 10%. Това със сигурност, ако не ги намали, то поне забави увеличението на цените на хляба и хлебните изделия. Таван на цените означава масови фалити в хлебопроизводството". Това обяви председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че няма как да си направят калкулация на себестойността на продуктите, защото инфлацията настъпва с много бързи темпове. По думите му за часове се променят цените на суровините.

"Идеята на "Продължаваме промяната" за намаляване на ДДС на хляба и зеленчуците не е идея, която се е родила сега. Тя се обсъжда от много време. В Европа на много места тя се практикува.

Още по темата
ДДС-то на храните като цяло е под 10%. В момента производителите на хляб се борят за оцеляване", допълни Людиев.

Председателят на Сдружението на хлебопроизводителите поясни, че презапасяването с козунаци идва от това, че инфлацията прави хората по-бедни, а много от тях замразяват изделието в домашни условия. Той съобщи, че с между 20-30% е по-висока цената на козунаците на пазара от миналата година.

"Със сигурност ще се получи сриване, но то ще е след празниците. Дано да не е по-голямо от 10%. По-работещо ще е, ако по някакъв начин се стабилизират цените на електроенергията. В сравнение с миналата година плащаме за електроенергия три пъти и половина по-висока цена", изтъкна Людиев.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 месеца

Вземете парите на десетина продажника и крадци, и няма да има никаква инфлация. Знаем кои диктуват всичко това, приберете ги на топло завинаги и в близките поне 50 год, ще сме супер добре. Били сме храбър народ, пълна измислица, след като една тиква ни въртеше на малкият си пръст , знаехме това, но нищо не направихме. И сега тези-новите, продължават с доенето.

3

Анонимен

преди 3 месеца

Естествено всички ще станат хлебари, за да не плащат ДДС, а цените няма да мръднат. Просто ще набутаме едни пари на едни хора.Трябва да регламентират максималната надценка (печалба) по групи стоки - 5% за преработени храни, 3 % за хлебни, месни, млечни продукти, 7% за плодове и зеленчуци. Ненормално е всички да праскат 100% надценка, щото им било ПО-ЛЕСНО! Като сиренето - всякакви фалшименти ги пробутват за първокачествен продукт за 18 и нагоре лева килото. Ако им ограничат надценките става 3,60

2

В България убиват

преди 3 месеца

В България се изтезават и убиват Българи по поръчка на политици, а вие помагайте на Украйна!Пернишки изр.оди Екзекутират Българи!Върви нов Възродителен Процес!