Снимка: Bulgaria ON AIR

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация "Подкрепа" и Националната браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора.

"Много трудно вървят преговорите. Много са неизвестните, препятствията пред подписването на такъв анекс. Много са неточностите, които са подадени до настоящия момент. Имаме неправилно поставени въпроси и съответно неправилно подготвени отговори за решаване на проблема. Абсурдно е да търсим в Национален рамков договор правила за формиране на работна заплата на организациите, които продават здравни услуги на НЗОК", каза зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в световната практика не съществува подобна технология.

"Знаем, че политиците се нуждаят от успокояване на общественото мнение или работещите в системата, но със същата тази техника, която прилагат, поставят в много тежка ситуация пациентите. В момента проблемът не са работещите в системата, големият проблем продължава да са пациентите и високата смъртност в страната", допълни Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има тежко противоречие между увеличението на клиничните пътеки и очакванията да се подобри здравеопазването.

"Забравихме къде остава здравето. Знаем, че идеята на българското правителство е да изкорени докрай корупцията и тежките корупционни практики. Но едно подобно решение не само няма да доведе до решаване на този въпрос, но и ще го задълбочи, защото няма да останат средства за лечение на пациентите. С какво ще бъдат лекувани, ако увеличението го изразходваме изцяло за увеличение на заплатите, а не покрием разходите за електроенергия, разходи за храна пациенти и медикаменти", попита той.

И бе категоричен, че ще се влоши лечението и ще се върнем към корупционните практики - носене на лекарства по джобовете, консумативи, закупени на черно, храна в бурканчета.

"Пациентите ще търсят начин да бъдат лекувани, те имат нужда от това. Дисбалансът в клиничните пътеки е станал като хипотеза, поощрявана от работещи в системата, с цел да получат повече средства. В ЕС за приоритетни разходи държавата определя онези разходи, които решават проблемите на най-значимите за населението заболявания и най-смъртоносните", поясни зам.-председателят на Българската болнична асоциация.

Той подчерта, че трябва да се вземат мерки, които да гарантират оцеляването на нацията ни.

"Ако България продължава да заделя най-малко пари за здраве, няма защо да се учудваме, че имаме най-висока смъртност в ЕС. Ние си плащаме с много висока цена. Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства, ако искаме да имаме солидарност. Няма нужда с политически решения да се закриват болници", добави Андрей Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase