Снимка: Bulgaria ON AIR

Investor Media Group организира благотворителен великденски базар в подкрепа на фондация "Надежда за малките". Тя дава подслон и грижи за изоставени бебета.  

"Наели сме 2 къщи, в които се предоставят социалните услуги, настаняват се бебета и деца. Във всяка от тях капацитетът е 6 деца, в едната има и 2 места за кризисно настаняване", обясни директорът на фондация "Надежда за малките" д-р Камелия Славчева в студиото на "България сутрин".

За децата във всяка къща се грижат 6 и 8 професионалисти - детегледачки, педагог, психолог.

"Целта е децата да престояват в тези къщи възможно най-кратко време. Още със заповедта за настаняване подготвяме целия пакет от документи за осиновяване, ако има отказ от детето. Обикновено престоят е минимум 6 месеца, но обичайно трае около година", уточни Славчева пред Bulgaria ON AIR.

Тенденциите не са се променили през последните 10 години. Всеки ден 5-6 деца са изоставяни от родителите си.

"Държавата работи приемната грижа да се развива. Целта е децата при нас да бъдат малко по-големи. Всеки ден приемаме обаждания, но се налага да казваме, че капацитетът ни е зает. Има недобра практика - изоставени деца стоят в отделенията за недоносени бебета или в родилните домове. Има случаи това да продължи 4-6 месеца, време, в което почти не са вдигани от леглата, което е недопустимо", коментира директорът на фондация "Надежда за малките".

Средства за децата се събират обичайно по Коледа и Великден. Тогава хората са най-склонни да даряват.

"Тогава събираме средства, които да ни стигнат за почти цялата година и да бъдат задоволени основните нужди на децата. С набирането на средства понякога стават чудеса, понякога е трудно", добави Славчева.

В момента се провежда благотворителен великденски базар. Фондацията има дарителски кутии, които са предоставени в офиси и търговски обекти. Начините за дарения може да намерите тук.

Фондацията вече е помогнала на повече от 120 деца.

"Имаме връзка с почти всяко семейство, което е приело дете. В края на юни празнуваме рождения ден на къщата, тогава каним всички осиновители и деца. Последната година се събраха повече от 120 семейства. За нас е много вълнуващо, първите ни деца са вече ученици - 8-9-годишни. Сред тях има много талантливи музикални деца", не крие радостта си д-р Камелия Славчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase