Снимка: БГНЕС, архив

Големи опашки от чакащи бежанци за влизане в страната и регистрация са се образували на граничен пункт "Дуранкулак", затова има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни материали.

"Положението с притока на бежанци се промени драстично преди 4 дни", каза пред БНР Васил Величков от Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна.

"Потокът от бежанци, които пристигат в България, рязко се пренасочи към пункта "Дуранкулак“. От вчера има сериозно засилване и на "Дунав мост" - Русе. До преди това имаше около седмица затишие, но след удара по жп гарата в Крематорск много от търсещите закрила преценяват, че не е безопасно да се пътува с влакове през Букурещ и съответно се насочат към най-късия маршрут с автобуси. Същевременно има и активизация на украински туропереаторски фирми, които рекламират в Телеграм, Вайбър и Фейсбук, че осигуряват директен транспорт до България и настаняване в хотели и тук е най-същественият проблем, защото може да се каже, че това е каналджийство", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase