fallback

Кървавата рана в обществото ни е Северна Македония. Защо историците пак не се разбраха за общото минало?

Въпреки че сред определени кръгове имаше очаквания за по-сериозен напредък след заседанието на историческата комисия, реалните резултати бяха доста скромни. Може би очакванията идваха от това, че на предишната среща успяхме да финализираме как трябва да изглежда цар Самуил в учебниците в РСМ. Това каза директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му най-после е поет ангажимент от македонска страна, че ще се отрази основната теза в световната историография - че цар Самуил е продължител на Първото българско царство.

"Един от ключовите моменти е да се внесат промени в учебниците по история. Именно учебниците дават масовата представа на един гражданин в дадена държава за неговата история", посочи проф. Вачков.

Събеседникът е на мнение, че ако се внесат корекции в учебниците, които да бъдат в посока коректност по отношение на историческите изводи и създаване на приятелска атмосфера, ще бъде постигнато много в отношенията между Северна Македония и България.

"Четвърта година работи комисията. За тези години не се направи никаква сериозна крачка да се подготви населението на РСМ, че това е историята и че има една друга гледна точка, която е по-аргументирана", подчерта проф. Вачков пред Bulgaria ON AIR.

Процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да се развива много бързо, смята той. "Историците се опитваме да приложим на практика Договора за приятелство и добросъседство. Няма как да има приятелство, ако наричаш своя съсед фашист, окупатор, татарин", каза проф. Вачков.

Той изрази съмнения, че е възможно историците в РСМ да бъдат подложени на натиск и да се страхуват да предприемат на практика промени и да финализират препоръките.

За преброяването в РСМ проф. Вачков изтъкна, че има много хора, които се пишат българи поради икономически причини, а всъщност нямат самосъзнанието, че са такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Стефчов, ти ли си

преди 2 години

Бре, колко Кириак Стефчовци изпълзяха от мишите си дупки, които от сутрин до вечер обясняват как трябва мигновено да си зачеркнем историята и националните интереси само и само дс угодим на Вашингтон във войната му с руснаците. Нашите предци се обръщат в гробовете - и за отстъплението ни спрямо РСМ и поради даването на оръжие на украинските неонацисти - българоубийци. Днес , 12 ч. , площад "Народно събрание" Да защитим България от предателите!

8

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен Прабългарите са смес от угри, хуни, татари и тюрки. Това не е обида. Били са поробвани от тюрките но се освобождават и бягат към Европа. А македоните не са вече българи, защото са се измешали със сърби и албани. Били са бг но вече не са. Не виждам какво страшно има ако признаят историята и тя не ги ощетява.

7

Анонимен

преди 2 години

Ама те нашите историци се обиждат...Това е проблема,че и те поставят всичко на субективна основа.А е факт,в Бг е пълно с татари от 13 век насам.Че тя по-голямата част от аристокрацията през 14 век е татарска.България на практика е васал на ордата половин век и повече.Преди това пък Асен вкарва милион кумани из България и реално управлява чрез тях.Това не искат да признаят нашите истоеици и почват да се обиждат и тн.

fallback